Brichete – tipuri si moduri de functionare

Brichetele metalice sunt cunoscute de la inceputul secolului XX si sunt folosite ca silex in brichetele pe benzina.

In brichetele pe benzina exista un fir realizat din bumbac care absoarbe benzina, numit fitil. Rotita de frecare si silexul aprind cele mai mici parti ale benzinei, care ard ca o flacara. Brichetele pe benzina sunt disponibile comercial sub forma de modele semi-automate si manuale.

In varianta manuala, utilizatorul trebuie sa deschida capacul si sa actioneze rotita separat. Brichetele semi-automate pe benzina au roti de frecare incorporate in capac care functioneaza automat la deschidere.


Cu ambele tipuri de brichete, focul se stinge cand capacul este inchis. Brichetele cu gaz sunt structuri simple, care contin un rezervor de gaz. Aceste tipuri de brichete sunt mici si reincarcabile. Pentru a crea foc, acestea sunt actionate cu ajutorul rotitei si apasarea butonului.

Bricheta Zippo

Aceasta bricheta este cel mai important si mai cunoscut produs al companiei americane Zippo Manufacturing Company din statul Pennsylvania, care a fost fondata in 1932 de antreprenorul George Grant Blaisdell – marca insasi a inceput sa vanda brichete in 1933.

Bricheta Zippo se caracterizeaza mai ales prin felul special in care sunt fabricate carcasele, utilizand in special aliaje de alama, cupru si crom-nichel, precum si statutul unui adevarat artefact masculin, dupa ce au fost utilizate de soldati in timpul razboaielor.

Citeste continuarea aici: Brichete – tipuri si moduri de functionare

Related Posts

Articole recente