Melanomul amelanotic: Informatii despre cel mai greu diagnosticabil tip de cancer

Melanomul este o forma de cancer la piele ce ar trebui abordata foarte serios, deoarece se poate extinde usor si catre alte parti ale corpului. De obicei, pacientul va cel care va observa prezenta melanomului, care arata precum o alunita, dar care prezinta unele caracteristici suspicioase, unele dintre acestea fiind schimbarea culorii sau dezvoltarea mai multor tonuri de culoare.Insa, exista si o anumita forma de melanom foarte greu de diagnosticat din cauza faptului ca nu contine pigment. Atat pacientul, cat si medicul l-ar putea rata, in special in fazele incipiente, cand este mult mai usor de tratat. Aceasta forma greu diagnosticabila este melanomul amelanotic.

Melanomul amelanotic poate fi destul de periculos datorita faptului ca nu prezinta simptomele tipice altor forme de cancer la piele, fiind complet lipsit de melanina, pigmentul inchis la culoare. Insa, daca este detectat din timp, melanomul amelanotic este aproape intotdeauna tratabil, la fel ca celelalte forme de melanom.

Invatati ABCDE

In vederea determinarii melanomului, o persoana ar putea folosi semnele de avertizare ABCDE pentru respectiva forma de cancer la piele. Fiecare litera reprezinta o trasatura si, cand sunt folosite pentru indrumare, semnele permit individului sa realizeze mai usor daca o anumita alunita este de natura maligna sau canceroasa, benigna sau necanceroasa. Literele reprezinta:

A – Asimetrie. Jumatatile alunitei nu seamana intre ele din punct de vedere al formei.
B – Borduri. Limitele melanomului au tendinta de a fi neregulate, spre deosebire de o alunita benigna, care este omogena si egala.
C – Culoare. Ar trebui sa va ingrijorati daca o alunita incepe sa se schimbe la culoare sau prezinta mai multe tonuri de culoare in acelasi timp.
D – Diametru. De obicei, un melanom este mai mare decat radiera unui creion, desi ar putea incepe sa creasca de la o pata mult mai mica.
E – Evolutie. Un melanom are tendinta de a-si schimba aspectul sau pozitia dupa o vreme.

Diferenta fata de restul

Citeste continuarea articolului aici: Melanomul amelanotic: Informatii despre cel mai greu diagnosticabil tip de cancer

Related Posts

Articole recente