Fierul este un mineral esential pentru corp deoarece ajuta la producerea de hemoglobina, un tip de proteina ce permite eritrocitelor sa conduca oxigenul catre diferite organe.
Specialistii in sanatate admit ca un barbat are nevoie de 8 mg. de fier pe zi, in timp ce femeile ce se afla in perioada pre-menstruala au nevoie de aprox. 18 mg. de fier pe zi.
Din pacate, multe persoane ar prefera sa isi procure fierul din suplimente decat in urma unor mici schimbari in dieta.
Comparativ cu suplimentele, administrarea fierului din alimente proaspete este mult mai directa, deoarece aceste surse pot contine si alte vitamine si minerale esentiale pentru starea generala de sanatate.
Pentru cei interesati sa obtina cantitatea de fier necesara din surse mai sanatoase, iata 5 alimente pe care ar trebui sa le adauge in dieta lor.
1. Stridiile
Stridia reprezinta una dintre cele mai bune surse de fier . Acest crustaceu, consumat intr-o cantitate aproximativa cu 80 de grame se va transforma in 6.7 miligrame de fier in corp. Pe langa fier, stridiile contin si alte minerale precum zinc si proteine.
Asa ca, data viitoare cand iesiti in oras sau planuiti sa pregatiti o cina la voi acasa, ati face bine sa le includeti si pe ele in plan.
2. Spanacul
O alta sursa de fier recomandata pentru masa de seara este spanacul. Acesta verdeata contine extrem de mult fier. De fapt, 250 de gr. de spanac gatit sunt echivalente cu 6.4 miligrame de fier.
Mai mult, nu va trebui sa va faceti griji in privinta caloriilor deoarece cantitatea mentionata contine numai 40 de calorii.
Va doriti sa fiti la fel de puternici precum Popeye? Atunci, puneti si spanacul pe urmatoarea lista de cumparaturi.
3. Fasolea alba
Acest aliment de provenienta vegetala nu este bogat doar in fier. 100 de grame de fasole alba contin aprox. 3 miligrame de fier, 500 miligrame de potasiu si 6 miligrame de fibre. Nu suna deloc rau pentru o fasole.
Sa nu credeti ca beneficiile pe care aceasta le poate aduce se opresc aici. Fasolea alba contine si calciu, antioxidanti, vitamina B si o gramada de proteine.
4. Semintele de susan
Cautati inca o sursa de proteine? Ce spuneti despre semintele de susan? 50 de grame de astfel de seminte sunt echivalente cu 5.2 miligrame de fier. Sunt destul de versatile deoarece pot fi adaugate mai multor preparate, precum salate si mancaruri Asiatice.
Cu toate acestea, tineti minte ca semintele de susan contin si foarte multe grasimi, adica 50 de grame de astfel de seminte contin 17 grame de grasimi.
5. Ficatul de vita
Daca sunteti in cautarea unei surse sanatoase de fier, atunci ar trebui sa luati in considerare si ficatul de vita. O felie contine echivalentul a 4 miligrame de fier.
Puteti profita si de alte vitamine si minerale esentiale, precum complexul de vitamine B, proteine, vitamina D si vitamina A.
Prin respectarea cantitatii recomandate de fier, sigur veti reusi sa va imbunatatiti starea de sanatate. Prin productia sporita de hemoglobina datorate fierului, organele vor primi mult mai usor oxigenul atat de util pentru a functiona in parametrii optimi.
Un articol foarte util! Aș fi curioasă să aflu dacă există vreo diferență în absorbția fierului dintre alimentele de origine animală și cele vegetale.
Articolul este foarte informativ, oferind o varietate de surse de fier. M-aș bucura să aflu mai multe despre cum putem combina aceste alimente într-o dietă echilibrată pentru a maximiza absorbția fierului.”
Informațiile sunt utile, în special pentru vegetarieni sau persoane cu deficit de fier. Ar fi interesant să se adauge și sugestii despre cum să măsurăm eficient nivelul de fier din organism