High angle view of dentist holding syringe by patient mouth at medical clinic

Cele mai frecvente cauze pentru care oamenii vizitează medicul stomatolog sunt inflamația gingiilor, sângerarea gingivală, retracția gingiilor, respirația urât mirositoare și dinții mobili. Boala parodontală afectează fără îndoială calitatea vieții oricărei persoane.

Pentru a trata această problemă, stomatologia modernă pune la dispoziția pacienților o metodă inovatoare de tratament – tratamentul cu plasmă sanguină. Acest tratament presupune injectarea în gingie a plasmei bogate în trombocite, obținută din sângele pacientului. Trombocitele sunt cele mai mici particule din sânge care stimulează creșterea celulelor și fibrelor (celule epiteliale, osteoblaste, colagen etc.). În plus, plasma conține proteine, nutrienți, hormoni și electroliți.

Din acest motiv, distrugerea țesutului osos este oprită, este stimulată remineralizarea sa, procesele inflamatorii din țesuturile parodontale sunt ameliorate, iar forma, culoarea și structura gingiilor sunt restabilite.

Injecțiile cu plasmă sanguină sunt o metodă destul de cunoscută, utilizată pe scară largă în domenii precum dermatologie, cosmetologie, ginecologie, urologie, neurologie, ortopedie și, desigur, stomatologie.

Indicațiile tratamentului

Injecțiile cu plasmă sunt indicate în boli precum:

  • gingivită – inflamația gingiilor;
  • parodontită generalizată – afectarea țesuturilor parodontale, cu perturbarea integrității joncțiunii dentogingivale, afectând majoritatea dinților;
  • alveolită – inflamația alveolei după extracția dintelui;
  • parodontită localizată, în care gingiile sunt afectate în zona unuia sau a doi dinți;
  • periimplantită – inflamația țesutului din jurul unui implant dentar;

Pe lângă cele de mai sus, tratamentul cu injecții cu plasmă este foarte util pentru prevenirea bolilor parodontale.

Contraindicații

Injecțiile cu plasmă sunt contraindicate persoanelor cu boli infecțioase, boli de sânge, neoplasme maligne și benigne, infecție HIV, hepatită și o reacție alergică la heparină.

Cum se efectuează procedura?

Pregătirea pentru procedură

Timp de 2 zile este necesar să excludeți alimentele picante și grase, băuturile alcoolice. Cu câteva ore înainte de procedură, beți suficientă apă.

Se prelevează aproximativ 10 ml de sânge dintr-o venă de la pacient, apoi eprubeta cu sânge este plasată într-o centrifugă specială. Rezultatul este un concentrat de plasmă care conține proteine, hormoni, vitamine și trombocite. Plasma este apoi scoasă din eprubetă cu ajutorul unei seringi. Imediat înainte de injectare, mucoasa bucală este amorțită cu un gel sau spray anestezic, iar apoi plasma pregătită este injectată în mucoasa mobilă în diferite zone, până se acoperă toată arcada.

Rezultatul tratamentului cu plasmă trombocitară

După o ședință de tratament, pacienții observă diminuarea durerii, a sângerării și umflăturii gingiilor, mobilitatea dinților devine mai mică, alveola rezultată după extracția dentară se vindecă mai repede, rata de supraviețuire a implanturilor se îmbunătățește, respirația urât mirositoare dispare și pierderea osoasă se oprește. Se îmbunătățește și imunitatea locală. Primele modificări se vor observa în zilele 7-10, iar rezultatul final poate fi judecat după o lună.

Injecțiile cu plasmă sanguină sunt o metodă de tratament absolut sigură, deoarece folosește plasma sanguină proprie a pacientului, iar datorită efectului de durată, rezultatele obținute se mențin destul de mult timp, ceea ce nu poate decât să mulțumească pe pacienți.

2 thoughts on “Injecțiile cu plasmă sanguină – un tratament inovator al bolii parodontale

  1. Ma bucur sa aflu ca exista tratamente noi si inovatoare pentru boala parodontala. Injectiile cu plasma sanguina par a fi o solutie promitatoare pentru a trata aceasta afectiune enervanta si dureroasa. Sper sa se faca mai multe cercetari in acest domeniu si sa devina un tratament comun pentru cei care sufera de boala parodontala.

  2. Articolul prezinta un tratament inovator pentru boala parodontala, care implica injectiile cu plasma sanguina. Este interesant sa vad cum aceste injectii pot ajuta la vindecarea parodontozei si la regenerarea tesuturilor afectate. Voi citi mai multe despre acest subiect pentru a ma informa in detaliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *