Pudra proteică, mai puțin consumată la noi de publicul larg, dar foarte cunoscută în America și restul Europei, este un supliment alimentar obținut fie din ouă, lapte sau carne în cazul pudrelor proteice animale, fie din plante în cazul pudrelor proteice vegetale. Aceste pudre au un conținut ridicat de proteine și sunt consumate în mod special de sportivii care doresc să-și mărească masa musculară.

Importanța proteinelor pentru buna funcționare a corpului uman este un adevăr incontestabil și lipsa lor din organism duce la dezechilibre și boli grave. De exemplu proteinele sunt esențiale în procesul de producere al anumitor hormoni ca insulina sau hormonul de creștere, sunt foarte importante pentru sistemul imunitar și transportul și stocarea nutrienților în organism. Consumul zilnic recomandat de proteină este intre 0,8g-1,2g/ kg. De exemplu pentru un adult cu greutatea de 60 kg și cu un regim de viață normal, doza zilnică recomandată de proteine este de 48g. Există însă organizații care recomandă un consum mai mare, de 1 – 1,2 g/kg.

Ce conține pudra proteică

Pudra proteică vegană se obține din quinoa, mazăre, fasole, linte, tofu, soia, nuci și alune, migdale și fistic, semințe de chia, ovăz, orez sălbatic, orez brun, avocado, broccoli, spanac, kale, etc. Importantă în mod special pentru adepții dietelor vegane sau a celor cu anumite intoleranțe alimentare, pudra proteică vegană este o metodă eficientă de a suplimenta o dietă săracă în proteine.

Aici trebuie însă făcute anumite precizări. Prima dintre ele este aceea acest produs poate ascunde diverse capcane, cea mai mare dintre ele fiind conținutul de zahăr adăugat. Un astfel de produs poate face mai mult rău decât bine și în loc să observi o scădere în greutate vei constata că te îngrași de la o zi la alta. Iată de ce este recomandat să citești cu atenție eticheta produsului pe care îl vei consuma și să te asiguri că acesta nu conține zahăr.

Alte aspecte la care trebuie să fii atent mai ales dacă nu vrei să te îngrași sunt: numărul de calorii per porție, cantitatea de carbohidrați per porție, lista completă a ingredientelor din pudra proteică. Unul dintre ingredientele noi care și-au făcut loc în componența pudrelor proteice este proteina din mazăre. Motivul? Proteina din mazăre este o proteină completă, adică o proteină ce conține 9 aminoacizi esențiali pe care organismul uman nu îi produce și care contribuie la îmbunătățirea performanțelor atletice și intelectuale. În general proteina din mazăre este însoțită de proteină de orez, extract de avocado ori semințe de în, fiecare având beneficii pentru corpul uman. Aici găsești pudră proteică vegană fără zahăr adăugat și a cărei etichete este clară, ușor de citit și de înțeles.

Consumul de pudră proteică vegană poate fi benefic pentru organism însă doar în cadrul unei diete echilibrate. Pudra proteică nu poate și nu trebuie să înlocuiască o masă echilibrată. Nu este indicat nici să exagerezi cu consumul ei pentru că astfel cu siguranță vei lua în greutate.

Cine poate consuma pudră proteică vegetală

Acest supliment alimentar nu este rezervat exclusiv sportivilor și poate fi consumat de către vegani și raw vegani ori de către persoanele care doresc să slăbească indiferent de dieta adoptată. Conținutul scăzut de carbohidrați și numărul mic de calorii per porție face ca pudra proteică vegană să se integreze perfect atât în dieta keto sau alt tip de dieta disociată, cât și în alte regimuri de slăbit.

O altă categorie de persoane care pot beneficia de pe urma pudrelor proteice sunt persoanele care urmează să depună un efort intelectual sau fizic intens. De exemplu, studenții în sesiune, cei care merg frecvent la sală, cei ce se pregătesc de un maraton, etc.

În ceea ce privește felul în care aceasta poate fi încorporată în meniu, mulțumită internetului nu îți va fi greu să găsești rețete care includ pudra proteică în lista de ingrediente. Astfel, veți putea pregăti nu doar shake-uri sau iaurturi cu pudră proteică ci și clătite, biscuiți și fursecuri, gofre, înghețate sau brioșe. Și pentru că tot vorbim despre ingrediente mai puțin obișnuite, vă mai spunem că pe site-ul MatchaBar.ro o să găsiți o serie de pudre colorate din ingrediente naturale, pudre care odată adăugate în preparatele voastre vă vor ajuta să îî tentați chiar și pe cei mai mofturoși copii cu culorile lor vibrante.

Sursa foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *