Preventia este mult mai buna decat tratamentul in sine. Aceasta regula nobila se aplica oricarei boli si devine valoroasa in momentele in care simptomele nu sunt bine-cunoscute. Iata cateva dintre simptomele ce s-ar putea manifesta cu o luna sau mai mult inaintea atacului de cord si pe care nu ar trebui sa le ignorati. Nu trebuie sa va formati o obsesie in acest sens, dar putine cunostinte medicale nu au facut rau nimanui.
Fiti foarte atenti daca prezentati un risc de infarct. Majoritatea semnelor pe care le ignoram in mod constant vor fi listate la sfarsitul articolului.
Oboseala
Oboseala ocazionala reprezinta unul dintre simptomele cheie, indicand posibilitatea unui atac de cord. Femeile au sanse mai mari de a raporta acest indicator decat barbatii.
Descriere: Nu este neaparat ca extenuarea mentala sau fizica sa fie cauzele oboselii, care se va intensifica pana la sfarsitul zilei. Este un simptom extrem de evident si nu poate trece neobservat: uneori, veti considera dificila chiar si cea mai simpla actiune, precum sa faceti un dus sau sa aranjati patul.
Dureri abdominale
Durerile de stomac, senzatia de balonare, starile de greata pe stomacul plin/gol sau problemele digestive sunt unele dintre cele mai comune simptome. Pot afecta in aceeasi masura barbatii si femeile.
Descriere: Durerile de stomac resimtite inaintea unui atac de cord apar in mod constant, diminuandu-se si reaparand la intervale scurte de timp. Extenuarea fizica ar putea agrava durerile cauzate de problemele digestive.
Insomnie
De asemenea, insomnia a fost corelata unui risc mai mare de atac cerebral sau de cord, femeile fiind cele mai afectate de aceasta problema. Caracteristicile insomniei se evidentiaza de multe ori prin pierderi de memorie si stari de anxietate.
Descriere: Simptomele se manifesta prin dificultatea de a adormi, incapacitatea de a dormi si trezirea dimineata cu o stare de agitatie sau rau la stomac.
Dificultati de respiratie
Lipsa de aer sau Dispneea se manifesta prin senzatia intensa de a nu putea inspira adanc. De multe ori, barbatii si femeile vor resimti acest simptom cu pana la 6 luni inaintea unui atac de cord. Acesta este un indicator de avertizare pentru o tulburare medicala.
Descriere: Senzatia ca nu puteti obtine destul aer, ameteala, tremurat si dificultatea de a respira normal.
Caderea parului
Caderea parului este considerata a fi un alt indicator observabil al riscului de a suferi de o boala cardiaca. De cele mai multe ori, va afecta barbatii cu varste peste 50 de ani, dar si unele femei s-ar putea regasi in aceasta situatie.
Pierderea completa a parului este asociata nivelului ridicat de cortizon.
Descriere: Fiti atenti cand parul din crestetul capului incepe sa va cada.
Ritm cardiac neregulat
Aritmia sau palpitatiile inimii apar de obicei datorita anxietatii sau a atacurilor de panica, preponderent in cazul femeilor. Apar subit si se manifesta diferit: aritmia- batai neregulate sau tahicardie – cresterea ritmului cardiac.
Antrenamentele fizice ar putea oferi un imbold ritmului cardiac marit, in special cand este prezenta si ateroscleroza.
Descriere: Bataile neregulate ale inimii persista pentru unul sau doua minute. Daca iregularitatea nu se diminueaza, v-ati putea simti ametiti si extrem de obositi. Trebuie sa cautati ajutor si sa sunati imediat la medic.
Transpiratie excesiva
Transpiratia excesiva sau anormala reprezinta un indicator initial pentru avertizarea unui posibil atac de cord. S-ar putea manifesta oricand, indiferent daca este zi sau noapte.
Acest semn afecteaza mai mult femeile si este confundat cu transpiratiile normale din timpul somnului sau cu bufeurile ce apar natural la menopauza.
Descriere: Simptomele precum raceala, pielea transpirata sau lipicioasa apar indiferent de oboseala fizica sau de temperatura atmosferica. Se pare ca transpirati mai mult pe timpul noptii; cearsafurile patului ar putea fi ude de sudoare pana sa va treziti dimineata.
Dureri in piept
Atat femeile, cat si barbatii ar putea resimti dureri de intensitati si forme diferite in piept. In cazul barbatilor, acest simptom indica cele mai timpurii semnale ale unui eventual atac de cord si nu ar trebui deloc ignorate. Mai mult, aproape 30% dintre femei pot fi afectate de aceasta problema.
Descriere: Durerile in piept pot transmite o senzatie inconfortabila intr-una sau in ambele maini, dar, de cele mai multe ori, se vor extinde catre bratul stang, gat, mandibula, umeri sau chiar stomac. Ar putea avea caracter de lunga sau scurta durata.
Factorii de risc
Cu totii cunoastem intr-o anumita masura cei mai comuni factori de risc, precum lipsa activitatii fizice, obezitatea si obiceiul de a fuma. Insa, exista si cativa factori ce vor trece complet neobservati, dar carora ar trebui sa le acordati importanta pentru a va mentine starea buna de sanatate si pentru a preveni un atac de cord.
• Prezenta unei (Cute pe lobul urechii), pozitionata transversal de la (Canalul urechii)
• (Pete galbui) pe interiorul capetelor ambelor pleoape
• Sensibilitate usoara in muschii gambei dupa mersul pe jos
• Cresterea parului in interiorul canalului urechii (in cazul barbatilor)
Am fost impresionat de diversitatea temelor abordate in acest articol. De la retete clasice la idei creative de prezentare a mancarurilor, am descoperit o multime de idei pe care abia astept sa le incerc acasa.
Imi place modul in care autorul isi exprima pasiunea pentru bucatarie si pentru preparatele traditionale romanesti. Este incurajator sa vad ca exista oameni dedicati promovarii gastronomiei locale si a ingredientelor autentice.
Articolul este foarte interesant si informativ. Am invatat multe lucruri noi despre gastronomie si modul in care putem sa ne bucuram de mancarurile delicioase. Abordarea detaliata a diferitelor retete si tehnici de gatit m-a captivat complet.