Mazarea verde a inceput sa fie inclusa pe lista de ingrediente folosite din ce in ce mai des in zilele noastre.Pe langa faptul ca sunt semintele rotunde incastrate in pastaia fructului Pisum sativum, boabele de mazare mai sunt cunoscute si pentru ca fac parte din categoria de seminte comestibile ale familiei Fabaceae, impreuna cu fasolea pestrita, nautul si alte specii de Lathyrus.
In cele ce urmeaza, vom prezenta cateva beneficii pentru sanatate pe care acestea le pot induce.
Date generale de nutritie
Mazarea este bogata in vitamine si minerale. Conform Nutrition for You, mazarea contine vitaminele A, B, C, E si K. Vitamina A este foarte buna pentru vedere, pentru sustinerea integritatii pielii si a mucusului membranelor.
Pe de alta parte, vitamina B promoveaza sanatatea nervoasa, referindu-ne aici la capacitatea de invatare, acuitatea mentala, memorie si senzatie.
Apoi, vitamina C intareste rezistenta corpului impotriva infectiilor si a bolilor. Totodata, sustine functiile colagenului, care actioneaza precum un ciment pentru legarea tesuturilor slab conectate si a celulelor.
Impreuna cu vitaminele A si C, vitamina E ajuta la sustinerea sanatatii pielii, actionand precum un antioxidant; ajuta corpul sa elimine substantele toxice si nocive, precum radicalii liberi, care maresc riscul de dezvoltare al cancerului.
Intre timp, vitamina K ajuta la vindecarea ranilor prin faptul ca imbunatateste viteza de coagulare a sangelui.
Mazarea contine si minerale precum calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, seleniu, zinc, sodiu si potasiu. Calciul intareste oasele si dintii, in timp ce fierul amplifica oxigenarea celulelor si a tesuturilor. Cuprul si manganul lucreaza impreuna la promovarea metabolismului celular, la mentinerea unei cresteri constante si dezvoltarea tesuturilor si celulelor.
Seleniul previne lezarea celulara prin faptul ca emana enzime antioxidante iar zincul sustine vindecarea ranilor si sanatatea digestiva. Sodiul si potasiul regleaza echilibrul de fluide din corp, potasiul fiind cel care promoveaza sanatatea cardiovasculara prin faptul ca relaxeaza muschii si vasele de sange, prevenind astfel cresterea tensiunii arteriale.
Mazarea si diabetul
Mazarea ajuta la prevenirea si la controlul diabetului, o boala caracterizata de cresteri subite ale nivelului de zahar din sange. Conform World’s Healthiest Foods, mazarea contine cantitati substantiale de fibre si proteine, care vor controla viteza digestiei.
Astfel, se tine sub control descompunerea amidonului in zaharuri, precum si volumul de carbohidrati din cadrul tractului digestiv. In plus, cercetatorii au descoperit ca mazarea ajuta la scaderea impulsurilor de crestere a nivelurilor de zahar din sange si a insulinei, iar aceste mecanisme sunt alimentate printr-o dieta cu un consum ridicat de fibre.
Mazarea si anti-imbatranirea
Mazarea poate ajuta si la intarzierea semnelor si simptomelor de imbatranire. Conform Real Food For Life, mazarea prezinta proprietati antiinflamatoare puternice, care vor tinti semnele de imbatranire, cancerul sau bolile cardiace.
Precum este prezentat in publicatie, mazarea contine fitonutrientii antiinflamatori pisumsaponins I si II, pisomosides A si B, precum si varianta omega-3 a acidului alfa-linoleic. Alaturi de vitaminele A, C, E si zincul, aceste substante ajuta corpul sa isi curete sistemul.
Reteta simpla
Mazarea verde poate fi inclusa in multiple retete, precum tocana de conopida sau tocana indiana cu mazare. Conform All Recipes, ingredientele includ doua cani de mazare, doua cani de flori de conopida, trei lingurite de ulei vegetal, patru lingurite de seminte de chimen, o lingurita de seminte de mustar si o lingurita de sare.
Conform publicatiei, pentru preparare, uleiul va fi incins la foc mediu intr-o tigaie. Apoi, semintele de chimen si cele de mustar vor fi adaugate peste uleiul incins.
Urmeaza sa fie gatite pana cand incep sa sara. Dupa ce au fost sarate, se adauga mazarea si conopida. Odata adaugate, se scade intensitatea focului si se lasa timp de 15 minute, pana cand legumele incep sa se inmoaie.
Mai presus de toate, mazarea este benefica pentru sanatate datorita continutului sau nutritional. Astfel, daca vor fi incluse in diferite preparate de-a lungul saptamanii, sanatatea si starea bucatarului/bucataresei vor fi la cel mai inalt nivel.
Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca imi place foarte mult sa gatesc si sa incerc retete noi. Cu siguranta voi incerca si eu aceasta prajitura delicioasa.
Am descoperit multe informatii noi despre ingrediente si modul de preparare al acestei prajituri. Fotografiile sunt foarte apetisante si m-au convins sa incerc reteta.
Articolul este foarte interesant si informativ, mi-a placut cum au fost prezentate detaliile despre reteta. Abia astept sa incerc si eu aceasta prajitura acasa!